sól

Sód w organizmie – czy nadmiar jest groźny

Sód pełni ważną rolę w organizmie człowieka, ponieważ wpływa na uwodnienie komórek, równowagę elektrolityczną, kwasowo-zasadową, na transport aminokwasów i węglowodanów do komórek oraz na ciśnienie tętnicze krwi. Niedobory sodu odbijają się na funkcjonowaniu organizmu i sprzyjają różnym stanom chorobowym. Z kolei nadmiar sodu sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, które jak wiadomo jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym zawału serca i udaru mózgu. Stąd tak groźny nadmiar sodu w organizmie. Jak sie przed nim uchronić?

sól

Przede wszystkim należy ograniczyć spożycie soli kuchennej, która jest dostarczycielem sodu do organizmu. Nie chodzi tu tylko mniejsze doprawianie solą potraw, sałatek lub zupy. Bardzo dużo soli dostaje się do organizmu z produktami wysokoprzetworzonymi, konserwowanymi. Przetworzonej żywności spożywamy coraz więcej, często nie zdając sobie sprawy z dużej zawartości soli, która może być mniej wyczuwalna. Podobnie słone przekąski, chipsy, paluszki itd. przekąski dostarczają dużo soli, a więc również sodu.

Źródło: http://rzeszowska24.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2963:makroelementy-%E2%80%93-bardzo-wa%C5%BCne-pierwiastki&catid=83:zdrowie&Itemid=144