czarny bez

Domowy syrop na grypę, zapalenie oskrzeli i alergię

Głównym składnikiem syropu są jagody czarnego bzu. Owoce te zawierają dużo witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu ich spożywanie zapobiega oraz wspomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, jak również alergii. Sprawdź, jak wykonać syrop na bazie suszonych jagód czarnego bzu (w sezonie zastąp owoce suszone na świeże).

Przygotowanie

Do przygotowania syropu potrzebujemy ¾ szklanki owoców czarnego bzu, 4 szklanki wody, 1 ½ szklanki miodu oraz 1 szklankę octu jabłkowego. Do garnka wsypujemy owoce czarnego bzu i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy około 45 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i rozgniatamy owoce na miazgę. Mieszankę musimy przefiltrować. Do tak otrzymanego płynu dodajemy miód, mieszamy, dodajemy ocet jabłkowy i ponownie dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do butelek i dobrze zakręcamy, przechowujemy w lodówce. Syrop należy spożyć do 6 miesięcy od przygotowania.

Dawkowanie

Syrop możemy przyjmować profilaktycznie. Osoby dorosłe powinny zażywać 1 łyżkę stołową dziennie, z kolei dzieci – 1 łyżeczkę. Natomiast, jeżeli chcesz przyjmować syrop w celu wyleczenia grypy, przeziębienia czy zapalenia oskrzeli, musisz spożywać 1 łyżkę syropu, co dwie godziny. Syrop można stosować również doraźnie, w razie wystąpienia objawów alergii.

Przeczytaj także: https://portaldlazdrowia.pl/

czarny bez